Årets store test i tålmodighed – og ikke et ord om virus 😊
Det kribler og krabler, men det er mest i fingrene. For lidt over en uge siden havde vi – 15 grader, for 20 dage siden var det Kyndelmisse, der slår sin knude som vinterens koldeste punkt. Vi er halvvejs gennem vinteren.
Alligevel føles det, dufter og lyder som forår, med tocifrede plusgrader, solen, der får mere magt og fuglekvidder, så det er en lyst.
I nat, nåede vi her på stedet ned på 0 grader fra omkring kl.2 og til henad kl.8. Og se så om jorden ikke er bundfrossen igen. På en lun jord ville det give lidt rim i græsset, men når jorden er frosset fra 5 til 15-20 cm. Ned. Så fryser det øverste lag lynhurtigt. Det er lidt som at blive slået tilbage i Ludo.
Når man nu trænger sådan til forår, så er det jo slet ikke til at vente! Så kan en god øvelse være at finde ud af hvad det egentlig er sæson for.
Det er sidste udkald til at sætte fuglekasser op, det er godt at lave kvasbunker eller hegn. Stendynger og placering af store sten til sommerfuglene at varme sig på, bore huller i gamle stammer til de vilde bier, eller lave et stort insekthotel. For eksempel!
Det er også godt at observere, finde ud af og lave planer.
Når du er kommet godt i gang med tålmodighedstræningen, vil jeg lige nævne at en af de store udfordringer i at gøre haven mere vild, er tålmodighed. Det er altså ikke sådan at vores natur bare skal have et kvikfix, med nogle etårige blomsterplanter – og så kører det hele igen.
Men lige nu har du chancen for at spotte de steder hvor det bliver tidligst lunt og hvor lyset kommer ind under det løvfældende træ. Her giver det mening at så løgkarse og dermed give Aurora sommerfuglen et sted at lægge æg. Det er også her der kan gro anemoner, og martsviol.
Det er i det hele taget nu, der er gode muligheder for at danne et billede af lys og skyggeforhold i haven. Når du har styr på det, ved du mere om hvor den enkelte værtsplante skal have sin plads.
I eftermiddag, når temperaturen er kommet længere op, kan du også forsøge med spaden. Ikke for at så og plante, men for at finde ud af hvad det er for en jord du har. Det skal du vide noget om, fordi en lang række planter har ret specifikke krav til hvor de vil gro. De er lidt kræsne, men heldigvis på hver deres facon, så med mindre du bor på en giftgrund, og det gør du næppe, så er der altid planter der vil gro i din jord.
Vil du nørde mere med jord, så tag et kik på https://spiroggro.dk/jord/ Der er en lidt længere guide.
Udgangspunktet for dette her var tålmodighed- så hvornår er det vi skal ud og så- Altså.
Det korte svar er, at det ved jeg ikke 😊
Det lidt længere, er at det er helt afhængig af din jord, det lys du får ind i haven og så selvfølgelig, hvordan foråret udvikler sig.
På den lette og sandede jord, kan det såmænd være snart. Jorden skal være frostfri, og fri for smeltevand. Men så giver det også mening. Den lette jord tørrer også hurtigt ud. Kan frøene nå at spire inden, så er planterne godt på vej.
På lerjorden er der et godt stykke tid endnu. Dels er lerjord længere tid om at varme op og dels er den alt for klistret til at arbejde med endnu. Selvom de fleste vildblomsterfrø er ganske små, giver det et bedste resultat hvis de dækkes ganske let med jord. Det kan man ikke i vår og klistret jord. Der er desuden, stadig en risiko for at frøene rådner, før de spirer, fordi lerjorden klistrer og lukker af for lufttilførslen til frøet.
Kan du ikke styre tålmodigheden, og det kan jor være rigtig svært, så så i små potter og plant ud senere. I et gartneri kan alt jo lykkes, hvis man har evnerne og det kan gide de ønskede urter lidt forspring.
Rigtig god tålmodighed og godt forår til jer alle.
Svar
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.