Blog

Blog

Min Blog om: Genskabelse af natur, Biodiversitet, Permakultur, Selvforsyning og meget mere

Overvejelser om bæredygtighed

oprettet d.

Overvejelser om bæredygtighed

Overvejelser om bæredygtig frøhandel.

I min første overvejelse omkring bæredygtighed, skrev jeg ”Ultrabæredygtig”.
Det gjorde jeg med hjertet. Det betyder virkelig noget i min og i familiens liv, at vi lever bæredygtigt. Det har betydet noget i langt hovedparten af et efterhånden langt og godt liv. Det er utrolig vigtigt, at vi bliver bedre til at passe på det vi er allerhårdest ved i den verden og den tid vi lever i og det er Natur, miljø og klima.

Så ultrabæredygtigt, det er det vi ville være!

Så begyndte jeg at tænke- Pokkers.

Som udgangspunkt, er det at give en adgang til økologiske, biodynamiske, eller på anden måde indsamlede frø, hvor der i dyrkning er taget hensyn til jord, klima, miljø og natur, og så samtidigt at give en ordentlig vejledning ikke så tosset. Det kan give et forfængeligt håb om at flere får lyst og succes med at være selvforsynende, med at lave have for vilde bier eller sommerfugle eller for at leve sundere.

Frøene på plads, så er næste trin vækstmediet. Kravet er at det skal være let, dyrkningssikkert, give sunde planter osv. Men det skal også være lokalt, der skal bruges et minimum af transportenergi, hvis det skal være bæredygtigt. Udgangspunktet i Dansk økologisk hampefiber og skærver, blev valget.

 

I udvikling af vækstmediet på basis af Hampeskærver, har vi prioriteret, ikke at skulle bruge varme. Varme er utroligt energikrævende, så der hvor det er muligt at bruge tid i stedet, er det valgt. Altså at lade materialet stå i støb, i stedet for at koge, at tørre med luft, i stedet for varme osv.
Denne proces er til at tage fat i, og det kan løses.

Men- men, Så kommer vi til alt det der ikke er selve produktet, men emballage, fragt, tryk og så videre. Her er vi ikke selv, nær så meget i kontrol og der røg ”ultra”.

Principielt er ultrabæredygtigt, jo hvis det hele kunne hentes lokalt, eller du selv kan samle frøene osv.
Hele branchen omkring emballage, transport og logistik, er reguleret, men ofte er mærkning og strategi for det enkelte produkt hovedsagelig båret af en markedsføringsstrategi og det kan være særdeles svært at se igennem.

Vores valg, tager derfor udgangspunkt i:
Emballage. Genbrugspapir og pap, i så små størrelser som muligt. Billeder, vejledninger mm. må du finde på vores hjemmeside. Vi skal nok gøre det let at finde tilbage, når du står med posen i hånden.

På fragten, har Bring, som de eneste en markant miljøprofil, jeg tror de andre er på vej.
For mig at se er det i høj grad et spørgsmål, om hvilke biler der i forvejen kører til din destination, og hvor meget du selv skal transportere for at få fat i pakken.
Det tror vi på at du er bedre til at afgøre end os. Derfor er valget op til dig, vi appellerer til at du træffer det valg du mener er mest bæredygtigt.
I vores ende af fragten har vi 300 m. på gåben, til pakkeafleveringen til alle de løsninger vi tilbyder.

Hvis du har gode ideer, kritik eller anden input, så skriv endelig til os. Det kunne jo være netop det, der gør at vi selv mener vi kan overveje at tage ”ultra” med i løsningen igen.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar